PBZ, Erste i njihovi fondovi upisali tri četvrtine izdanja

Bez autora
Jun 07 2012

Nakon nešto više od mjesec dana završen je proces prikupljanja svježeg kapitala za Institut IGH. Nakon dokapitalizacije završene 22. svibnja, u srijedu su izdane konvertibilne obveznice te kompanije vrijedne 10 milijuna eura koje je kupilo osam investitora. Najviše obveznica upisala je grupa Privredna banka Zagreb, ukupno 5,2 milijuna eura. B anka je upisala 4,2 milijuna eura, a mirovinski fond PBZ/Croatia osiguranje milijun eura. Fond za financiranje razgradnje NE Krško upisao je 1,6 mil. eura, Erste grupaa ukupno 2,25 milijuna (banka 1,25 mil., a Erste Plavi OMF milijun), Croatia osiguranje 400.000, Raiffeisen OMF 300.000 te nepoznati ulagač 250.000 eura. Iako su u kompaniji priželjkivali 100 milijuna kuna, neslužbeno saznajemo da su zadovoljni i postignutim iznosom, kao i cijenom po kojoj su plasirali novi dug.

PBZ, Erste i njihovi fondovi upisali tri četvrtine izdanjaNakon nešto više od mjesec dana završen je proces prikupljanja svježeg kapitala za Institut IGH.

Nakon dokapitalizacije završene 22. svibnja, u srijedu su izdane konvertibilne obveznice te kompanije vrijedne 10 milijuna eura koje je kupilo osam investitora. Najviše obveznica upisala je grupa Privredna banka Zagreb, ukupno 5,2 milijuna eura.

Prema dostupnim podacima Depozitorija, banka je upisala 4,2 milijuna eura, a mirovinski fond PBZ/Croatia osiguranje milijun eura. Fond za financiranje razgradnje NE Krško upisao je 1,6 mil. eura, Erste grupaa ukupno 2,25 milijuna (banka 1,25 mil., a Erste Plavi OMF milijun), Croatia osiguranje 400.000, Raiffeisen OMF 300.000 te nepoznati ulagač 250.000 eura.

Iako su u kompaniji priželjkivali 100 milijuna kuna, neslužbeno saznajemo da su zadovoljni i postignutim iznosom, kao i cijenom po kojoj su plasirali novi dug. Institut IGH izdao je obveznicu uz prinos od devet posto, što, kako neslužbeno doznajemo, smatraju odličnom cijenom s obzirom da je postupak upisa novih obveznica trajao u vrijeme kada je agencija Moody's smanjila prognozu za Hrvatsku sa stabilne na negativnu, domaće tržište kapitala potonulo je na najniže razine od travnja 2009. godine, a situacija na europskim i svjetskim burzama bila je izrazito nestabilna.

Sve tri loše okolnosti mogle su biti uteg oko vrata domaćim investitorima, koji u slučaju IGH ipak nisu tražili veću cijenu duga, nego su se odlučili na prinos koji je točno na sredini planiranog raspona postavljenog između 8,5 i 9,5 posto. Završenim upisom obveznica Institut IGH osigurao je novac za isplatu komercijalnih zapisa onim ulagačima koji nisu htjeli zamijeniti zapise za obveznice. Novac je, kako saznajemo, osiguran dijelom iz sredstava dobivenih od obveznica, a dijelom iz likvidnosti kompanije.

"Iako u početku nismo namjeravali, tražli smo konverziju zapisa. Razumijem da se kompanija mora financijski restrukturirati i zato samo tražili zamjenu. Mogli smo tražiti isplatu, ali u pitanju su radna mjesta i daljnje funkcioniranje kompanije", kazao nam je ulagač koji je konvertirao zapise za obveznice. Drugi investitor koji je zamijenio zapise dodaje kako se na to odlučio jer su "to ipak konvertibilne obveznice koje imaju kolateral u nekretninama".

Podsjetimo, Institut IGH investitorima jamči poslovnom zgradom u Splitu, ali i zemljištem u Velikoj Kopanici na kojem kompanija radi projekt "Slavonija Centar". Ukupna procijenjena vrijednost tih nekretnina iznosi 80,7 milijuna kuna, čime su obveznice u potpunosti pokrivena. Za pet godina ulagači će moći zamijeniti 30% obveznica za dionice. To znači da će dobiti ukupno 29.605 novih dionica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik